Αστρονομικά Νέα
Αστρονομικά Νέα
Ενημερωθείτε παρακάτω για όλα τα πρόσφατα νέα τόσο στον τομέα της Αστρονομίας-Αστροφυσικής, όσο και σε αυτόν της Διαστημικής και μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις!.
Η πολύχρωμη όψη ενός ζεύγους γαλαξιακών σμηνών.
Συνδυάζοντας δεδομένα από τα δύο διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Webb δημιουργήθηκε μια πολύχρωμη εικόνα δύο γαλαξιακών σμηνών που βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης.
Ανακάλυψη εξωπλανήτη με μέγεθος 99% αυτού της Γης.
Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο James Webb, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ενός πλανήτη, σε τροχιά γύρω από άλλο αστέρι, ο οποίος έχει μέγεθος σχεδόν ίδιο με αυτό της Γης.
Αντίστροφη μέτρηση για την γέννηση ενός νέου αστεριού.
Νέα εικόνα του James Webb στο κοντινό υπέρυθρο, μας δείχνει μια περιοχή δημιουργίας ενός νέου αστέρα, που θυμίζει κλεψύδρα.
Το Insight ανίχνευσε πρόσκρουση μετεωροειδούς στην επιφάνεια του Άρη.
Η πρόσκρουση έγινε αρχικά αντιληπτή από τον σεισμογράφο του Insight, αλλά στην συνέχεια επιβεβαιώθηκε και η ύπαρξη νέου κρατήρα σε δορυφορικές εικόνες.
Οι πυλώνες της δημιουργίας από το James Webb!
Το νέο υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο παρατήρησε μία ακόμα εντυπωσιακή περιοχή έντονης αστρογέννεσης εντός του Γαλαξία μας.
Μια εξαιρετικά λαμπρή έκλαμψη ακτίνων-γ!
Μια ασυνήθιστα ισχυρή έκλαμψη έγινε αντιληπτή στις 9 Οκτωβρίου. Αμέσως κέντρισε την προσοχή των αστρονόμων παγκοσμίως και ακολούθησαν παρατηρήσεις από πολλά τηλεσκόπια.
Η πρώτη αποστολή πλανητικής άμυνας!
Η αποστολή DART της NASA ταξίδεψε ως το σύστημα των αστεροειδών Δίδυμος-Δίμορφος με σκοπό να προσκρούσει στον δεύτερο και να του αλλάξει την τροχιά.
Η αποστολή Juno πλησίασε την Ευρώπη.
Η διαστημοσυσκευή πλησίασε την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης στα 358 χιλιόμετρα. Αυτό ήταν το πρώτο της πέρασμα κοντά από τον δορυφόρο του πλανήτη Δία.
Τίτλοι τέλους για το αεροπλάνο-τηλεσκόπιο SOFIA.
Παρατηρώντας τον ουρανό από τα 45000 πόδια πάνω από το έδαφος, για περισσότερα από 10 χρόνια, η SOFIA ήταν ένα υπέρυθρο τηλεσκόπιο και μια συνεργασία ΗΠΑ - Γερμανίας.
Το James Webb φωτογράφισε τον μακρινότερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος Ποσειδώνα!
Αυτό το διάστημα ο Ποσειδώνας είναι σε αντίθεση και έτσι βρίσκεται στην κοντινότερη δυνατή απόσταση, οπότε ήταν η καλύτερη στιγμή για να τον παρατηρήσει και το James Webb.
Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα μέσα από την υπέρυθρη ματιά του Webb.
Το νεφέλωμα του Ωρίωνα είναι μια από τις πιο λαμπρές περιοχές γέννησης νέων αστεριών, που στον νυχτερινό ουρανό φαίνεται ακόμα και με γυμνό μάτι.
Η πρώτη άμεση παρατήρηση ενός εξωπλανήτη από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.
O πλανήτης ονομάζεται HIP 65426 b και έχει 6 με 8 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Δία. Οι 4 διαφορετικές εικόνες αντιστοιχούν σε 4 διαφορετικά φίλτρα (χρώματα), στο υπέρυθρο.
Το πορταίτο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας.
Το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων απεικόνισε την εικόνα του Τοξότη Α*.
Πρώτη επιβεβαιωμένη παρατήρηση δίσκου δημιουργίας δορυφόρων σε εξωπλανήτη!
Καταφέραμε να παρατηρήσουμε υλικό που σχηματίζει δίσκο γύρω από έναν εξωπλανήτη και θα χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν φεγγάρια γύρω του!
Η πιο λεπτομερής παρατήρηση ηλιακής κηλίδας!
Η παρατήρηση αυτή έγινε στις 28 Ιανουαρίου 2020. Η ανάλυση της είναι 2.5 φορές καλύτερη από οποιαδήποτε ηλιακή παρατήρηση στο παρελθόν!