Πρώτη άμεση παρατήρηση εξωπλανήτη από το Webb!
διαβάζεται σε 2 λεπτά
Πρώτη άμεση παρατήρηση εξωπλανήτη από το Webb!
διαβάζεται σε 2 λεπτά
Στα πρώτα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από το Webb, υπήρχε ένα φάσμα από την ατμόσφαιρα εξωπλανήτη. Επίσης, συνήθως την ύπαρξη εξωπλανητών, την παρατηρούμε έμμεσα, όπως για παράδειγμα, όταν αυτοί περνούν μπροστά από το άστρο τους και μειώνουν λίγο το φως που λαμβάνουμε από αυτό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, εφαρμόζεται μια τεχνική όπου το φως του αστεριού μπλοκάρεται κι έτσι μπορεί άμεσα να παρατηρηθεί ο πλανήτης που περιφέρεται γύρω από αυτό. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει γίνει στο παρελθόν και από άλλα τηλεσκόπια, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έγινε με το Webb.
© NASA/ESA/CSA, A Carter (UCSC), the ERS 1386 team, and A. Pagan (STScI)
O πλανήτης ονομάζεται HIP 65426 b και έχει 6 με 8 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Δία. Οι 4 διαφορετικές εικόνες αντιστοιχούν σε 4 διαφορετικά φίλτρα (χρώματα) στο υπέρυθρο, στα οποία τον παρατήρησε το Webb. Το λευκό αστέρι σε κάθε εικόνα υποδεικνύει την θέση του άστρου HIP 65426. Η απόσταση του πλανήτη από το αστέρι είναι 100 φορές μεγαλύτερη από αυτήν Γης-Ηλίου.
Η άμεση παρατήρηση εξωπλανητών είναι πολύ δύσκολη, γιατί τα αστέρια είναι πολύ λαμπρότερα από τους πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω τους. Για παράδειγμα, ο εξωπλανήτης της εικόνας είναι 10 χιλιάδες φορές πιο αμυδρός από το αστέρι του. Όμως η μεγάλη απόσταση από το αστέρι του βοήθησε στο να τον παρατηρήσουμε.
Οι άμεσες παρατηρήσεις και οι καταγραφές των φασμάτων από τις ατμόσφαιρες εξωπλανητών, μας δείχνουν ότι το James Webb µπορεί να έχει τεράστια συμβολή στην μελέτη πλανητών έξω από το Ηλιακό μας Σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι είναι αδύνατο να γίνει άμεση παρατήρηση αλλά και καταγραφή του φάσματος της ατμόσφαιρας του ίδιου εξωπλανήτη. Αυτό γιατί για να γίνει καταγραφή φάσματος, πρέπει ο εξωπλανήτης να περνάει μπροστά από το άστρο του, άρα να βλέπουμε το σύστημα από το πλάι. Ενώ για να κάνουμε άμεση παρατήρηση του εξωπλανήτη πρέπει να παρατηρούμε το πλανητικό σύστημα από πάνω (σαν σε κάτοψη)
Διαβάστε επίσης:
Εξωπλανήτης με σιδερένια βροχή
Εξωπλανήτης με δύο ήλιους
Εξωπλανήτης με κόκκινη βλάστηση;
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!