Η πρώτη αποστολή πλανητικής άμυνας!
διαβάζεται σε 2 λεπτά
Η πρώτη αποστολή πλανητικής άμυνας!
διαβάζεται σε 2 λεπτά
Στις 23 Νοεμβρίου του 2021 εκτοξεύτηκε η αποστολή DART της NASA με σκοπό περίπου έναν χρόνο αργότερα, να συγκρουστεί με έναν αστεροειδή, 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, με ταχύτητα περίπου 25.000 χλμ/ώρα. Στόχος ήταν να δοκιμάσει για πρώτη φορά στην πράξη τις δυνατότητες της ανθρωπότητας στο να εκτρέψει από την τροχιά του ένα δυνητικά επικίνδυνο για τη Γη αντικείμενο.
Το αντικείμενο αυτό είναι ο αστεροειδής-δορυφόρος του αστεροειδούς που ονομάζεται Δίδυμος. Ο Δίδυμος Β όπως αρχικά ονομαζόταν, κατόπιν πρότασης του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Κλεομένη Τσιγάνη, ο οποίος είναι και μέλος της Ερευνητικής Ομάδας της αποστολής, μετονομάστηκε σε Δίμορφος. Δύο μορφές του άλλωστε θα γνωρίσουμε. Μία πριν την σύγκρουση και μία μετά από αυτήν.
Στις 27 Σεπτρμβρίου 2022, ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της αποστολής. Την αρχική όψη του Δίμορφου, μας την έστειλε η αποστολή DART λίγα δευτερόλεπτα πριν την σύγκρουση.
Την σύγκρουση, πέρα από επίγεια τηλεσκόπια, την παρακολουθούσε και η διαστημοσυσκευή LICIAcube. Κατασκευασμένη από τον Ιταλικό Οργανισμό Διαστήματος, είχε αποκολληθεί από το DART πριν την πρόσκρουση και επιβεβαίωσε την επιτυχία της πρόσκρουσης, στέλνοντας φωτογραφίες από το υλικό που εκτοξεύτηκε από τον αστεροειδή.
Το σύστημα Δίδυμος-Δίμορφος έχει επιλεγεί για την συγκεκριμένη αποστολή, επειδή το 2022 η τροχιά του φέρνει τα δύο αντικείμενα σχετικά κοντά στην Γη. Έτσι είναι εύκολο να παρατηρηθούν από επίγεια τηλεσκόπια και να υπολογιστεί αν όντως άλλαξε η τροχιά του Δίμορφου μετά την σύγκρουση με το DART.
Η πρόσκρουση λοιπόν από μόνη της δεν σημαίνει ότι και η αποστολή είναι επιτυχημένη. Η επιτυχία κρίνεται από την μεταβολή της τροχιάς του Δίμορφου γύρω από τον Δίδυμο. Αυτό τελικά επιβεβαιώθηκε, μιας και μέσα από παρατηρήσεις υπολογίσθηκε ότι η τροχιά έγινε πιο σύντομη κατά 32 λεπτά! Για πρώτη φορά η ανθρωπότητα, κατάφερε να αλλάξει την τροχιά ενός αντικειμένου του ηλιακού συστήματος! Μάλιστα όλα πήγαν όπως είχαν σχεδιαστεί, μιας και η αλλαγή που επέφερε η πρόσκρουση είναι εντός των προβλέψεων από τα θεωρητικά μοντέλα. Αποδείχθηκε έτσι, ότι είμαστε ικανοί να εκτρέψουμε ένα πιθανώς επικίνδυνο αντικείμενο που μπορεί να κατευθυνθεί προς την Γη στο μέλλον.
Όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα, από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, λόγω της πρόσκρουσης έχει δημιουργηθεί μια ουρά στον Δίμορφο, με αποτέλεσμα να θυμίζει πλέον κομήτη. Το σχήμα της ουράς αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Η επιστημονική κοινότητα θα συνεχίσει να μελετά το υλικό της ουράς, καθώς και το πως κινείται στον χώρο, με σκοπό να κατανοήσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τον ίδιο τον αστεροειδή.
Στην συνέχεια, το 2024 θα ακολουθήσει η αποστολή Hera (Ήρα) της ESA που θα μελετήσει λεπτομερώς τα αποτελέσματα της σύγκρουσης, τόσο μορφολογικά όσο και κινηματικά.
Δείτε στο youtube:
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!