Το πορτραίτο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας!
διαβάζεται σε 1 λεπτό
Το πορτραίτο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας!
διαβάζεται σε 1 λεπτό
Το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope), μετά την πρώτη απεικόνηση της περιοχής γύρω από την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία Μ87, το 2019, σήμερα κοινοποίησε και την αντίστοιχη εικόνα του Τοξότη Α*, δηλαδή της μαύρης τρύπας που υπάρχει στο κέντρο του δικού μας Γαλαξία.
Ο Τοξότης Α* (Sagittarius A* ή Sgr A* - όπως προτιμάτε εσείς) βρίσκεται 27 χιλιάδες έτη φωτός μακριά μας, στην καρδιά του Γαλαξία. Για την απεικόνιση του χρησιμοποιήθηκαν 8 ραδιοτηλεσκόπια τοποθετημένα σε διάφορες περιοχές της Γης, σχηματίζοντας με αυτό τον τρόπο ένα τηλεσκόπιο με μέγεθος όσο ο πλανήτης μας.
Η εικόνα μοιάζει πολύ με την αντίστοιχη εικόνα από την μαύρη τρύπα στον γαλαξία Μ87 (Μ87*), ωστόσο ο Τοξότης Α* είναι περισσότερο από χίλιες φορές μικρότερος από την Μ87*. Αυτό μας δείχνει ότι η Γενική Σχετικότητα "κυβερνά" αυτά τα αντικείμενα και οι όποιες διαφορές παρατηρούνται στις εικόνες, προέρχονται από διαφορές στο υλικό που τις περιβάλλει. Άλλωστε, η φωτεινή περιοχή στην εικόνα αντιστοιχεί στο πολύ θερμό υλικό γύρω από την εκάστοτε μαύρη τρύπα.
Αν και ο Τοξότης Α* βρίσκεται πολύ πιο κοντά σε σχέση με την Μ87*, η φωτογράφιση του ήταν πολύ δυσκολότερη, γιατί το υλικό γύρω από αυτόν ολοκληρώνει μια περιφορά μόλις σε μερικά λεπτά, με αποτέλεσμα η περιοχή να αλλάζει μορφή κατά την διάρκεια των παρατηρήσεων.
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!