Το Insight ανίχνευσε πρόσκρουση μετεωροειδούς στον Άρη.
διαβάζεται σε 3 λεπτά
Το Insight ανίχνευσε πρόσκρουση μετεωροειδούς στον Άρη.
διαβάζεται σε 3 λεπτά
Το Insight βρίσκεται στον Άρη και μελετά το υπέδαφος του σε μεγάλο βάθος. Σκοπό έχει να καταγράψει τα χαρακτηριστικά του πυρήνα, του μανδύα και του φλοιού, καθώς και τον ρυθμό με τον οποίο εκλύεται θερμότητα από το εσωτερικό του πλανήτη. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να βοηθήσει στην κατανόηση της εξέλιξης των διεργασιών που διαμόρφωσαν τον Άρη. Μεταξύ άλλων οργάνων, διαθέτει κι έναν σεισμογράφο.
Στις 24 Δεκεμβρίου του 2021 ο σεισμογράφος κατέγραψε έναν σεισμό 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, στις 27 Οκτωβρίου 2022 έδειξε ότι ο σεισμός δεν προερχόταν από το εσωτερικό του πλανήτη. Η δόνηση είχε δημιουργηθεί από την πρόσκρουση ενός μετεωροειδούς στην επιφάνεια του, σε μια περιοχή κοντά στον ισημερινό. Η συγκεκριμένη πρόσκρουση ήταν μάλιστα η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί, από τότε που ξεκινήσαμε να εξερευνούμε το ηλιακό σύστημα. Ο κρατήρας που δημιουργήθηκε έχει διάμετρο περίπου 150 μέτρα και βάθος 21 μέτρα. Οι λευκές περιοχές γύρω από τον κρατήρα είναι πάγος νερού.
Για να γίνει η συσχέτιση της δόνησης που καταγράφηκε από τον σεισμογράφο του Insight και του κρατήρα, χρειάστηκε να ελεγχθούν δορυφορικές εικόνες του εδάφους του Άρη, πριν και μετά από αυτήν. Τέτοιες εικόνες υπήρχαν από την αποστολή MRO, η οποία βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.
Όπως φαίνεται και στην εικόνα, λόγω της πρόσκρουσης, υλικά εκτοξεύτηκαν έως και 37 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της πρόσκρουσης. Ταυτόχρονα, η πλευρά στην οποία τα υλικά έχουν εκτοξευτεί πιο μακριά, μας δείχνει την κατεύθυνση του μετεωροειδούς πριν την πρόσκρουση. Το μέγεθος του υπολογίζεται πως ήταν 5 έως 12 μέτρα. Αν κατευθυνόταν προς την Γη, θα καιγόταν στην ατμόσφαιρα της. Αυτό δεν συνέβη όμως στην περίπτωση του Άρη, όπου η πυκνότητα της ατμόσφαιρας του είναι 1% αυτής της Γης.
Τέτοιες προσκρούσεις στο έδαφος του κόκκινου πλανήτη, φέρνουν στην επιφάνεια υλικά από το υπέδαφος του, όπως παγωμένο νερό. Το νερό αυτό θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί από αστροναύτες τόσο ως πόσιμο ή για καλλιέργειες, όσο και ως προωθητικό για πυραύλους. Μάλιστα, για πρώτη φορά βρέθηκε ότι υπάρχει παγωμένο νερό στο υπέδαφος κάποιας περιοχής τόσο κοντά στον ισημερινό του Άρη. Σε περιοχή δηλαδή, που λόγω θερμοκρασίας είναι πιο φιλική για αποστολή αστροναυτών στο μέλλον.
Δυστυχώς, λόγω σκόνης που έχει καλύψει μεγάλο μέρος των ηλιακών πάνελ του Insight, η αποστολή υπολογίζεται πως θα έχει τερματιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!