Εξωπλανήτης με κόκκινη βλάστηση;
Εξωπλανήτης με κόκκινη βλάστηση;
Υπολογίζεται ότι στον Γαλαξία μας η συντριπτική πλειοψηφία αστεριών, έχουν τουλάχιστον ένα πλανήτη σε τροχιά γύρω τους. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τον τύπο του αστεριού, καθώς έχουμε ανακαλύψει εξωπλανήτες σε αστέρια σαν τον Ήλιο μας (κύριας ακολουθίας), σε λευκούς νάνους, ακόμα και σε συστήματα δύο αστέρων. Επίσης, γύρω από κάθε αστέρι, ανάλογα με τα φυσικά του χαρακτηριστικά, υπάρχει μια περιοχή, όπου αν υπάρχει ένας βραχώδης πλανήτης, οι πιθανότητες να φιλοξενεί ζωή (όπως την γνωρίζουμε στην Γη) είναι αυξημένες. Αυτό συμβαίνει καθώς εκεί το νερό μπορεί να βρίσκεται σε υγρή μορφή. Η περιοχή αυτή ονομάζεται κατοικήσιμη ζώνη.
Ο Kepler-186f είναι ένας εξωπλανήτης που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ερυθρό νάνο αστέρα Kepler-186, στα 582 έτη φωτός από την Γη. Είναι ο πρώτος εξωπλανήτης με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης, του οποίου η τροχιά βρίσκεται μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη. Μιας και ο ερυθρός νάνος είναι λιγότερο θερμός από ότι ο Ήλιος μας, ο Kepler-186f είναι στην κατοικήσιμη ζώνη, παρόλο που περιφέρεται γύρω από το αστέρι του σε λιγότερο από την μισή απόσταση από αυτήν που περιφέρεται η Γη γύρω από τον Ήλιο. Επίσης, το έτος του διαρκεί λίγο παραπάνω από 4 γήινους μήνες (130 ημέρες).
Εκτός όμως από πιο ψυχρό σε σχέση με τον Ήλιο, το αστέρι Kepler-186 είναι και πιο κόκκινο (το χρώμα εξαρτάται από την θερμοκρασία του). Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι στην επιφάνεια του εξωπλανήτη υπάρχει νερό σε υγρή μορφή και έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ζωής. Η χλωρίδα, έχοντας προσαρμοστεί στο ερυθρό φως που δέχεται, το χρώμα της αναμένεται να είναι κυρίως κόκκινο, σε αντίθεση με το πράσινο που είναι χαρακτηριστικό στην Γη. Με λίγα λόγια φανταστείτε η φωτοσύνθεση να γίνεται από κόκκινα φύλλα! Φανταστείτε κόκκινα δάση!
O Kepler-186f δεν είναι ο μόνος εξωπλανήτης που έχει βρεθεί στην κατοικήσιμη ζώνη. Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε λίστα (και πληροφορίες) με εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί στην κατοικήσιμη ζώνη του αστεριού τους.
- https://en.wikipedia.org/.../List_of_potentially...
- http://phl.upr.edu/projects/habitable-exoplanets-catalog