Ο εξωπλανήτης με τους δύο Ήλιους
Ο εξωπλανήτης με τους δύο Ήλιους
Τον Σεπτέμβριο του 2011, δυόμισι χρόνια μετά την εκτόξευση του στο διάστημα, το τηλεσκόπιο Kepler ανακάλυψε έναν εξωπλανήτη, 200 έτη φωτός από την Γη. Από θέμα χαρακτηριστικών, ο εξωπλανήτης αυτός, με όνομα Kepler-16b, είναι ένας συνηθισμένος αέριος-γίγαντας πλανήτης με 0.3 φορές την μάζα του Δία και 0.7 φορές την ακτίνα του.
Το έτος του Kepler-16b διαρκεί περίπου 229 γήινες ημέρες, όμως σε αντίθεση με την Γη, περιφέρεται γύρω από 2 άστρα. Αυτός ήταν και ο πρώτος πλανήτης που παρατηρήθηκε ποτέ να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα διπλό αστρικό σύστημα. Το αστρικό σύστημα αυτό βρίσκεται στην περιοχή ανάμεσα στους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας. Το πιο λαμπρό του αστέρι, Kepler-16A έχει 0.65 φορές την μάζα του Ήλιου, ενώ ο "σύντροφος" του Kepler-16B 0.2 φορές. Αν κάποιος βρισκόταν πάνω στον Kepler-16b θα μπορούσε να δει το ένα άστρο να μπαίνει μπροστά στο άλλο κάθε 41 ημέρες.
Ήδη από το 1977, οι φανς της σειράς ταινιών Star Wars θα είστε σίγουρα οικείοι με την ιδέα ενός πλανήτη να περιφέρεται γύρω από 2 αστέρια. Οι σκηνές με τον Luke Skywalker να βλέπει το διπλό ηλιοβασίλεμα στον πλανήτη Tatooine ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακές. Παρόλαυτά, μόλις το 2011 ανακαλύφθηκε ένας πλανήτης σαν αυτόν. To 2019 το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS, ο διάδοχος του Kepler, ανακάλυψε και αυτό τον πρώτο του αντίστοιχο εξωπλανήτη και αναμένεται να παρατηρήσει χιλιάδες ακόμα τέτοια αστρικά συστήματα στα 2 χρόνια της λειτουργίας του.
Αν και εντυπωσιακό, δεν είναι και τόσο μοναδικό ένας πλανήτης να περιφέρεται γύρω από ένα σύστημα 2 αστεριών. Άλλωστε τα περισσότερα αστέρια στο σύμπαν δημιουργούνται σε ζεύγη!
- Θα θέλατε να βρίσκεστε σε έναν πλανήτη και να έχετε δύο σκιές; Να μπορείτε να δείτε 2 ηλιοβασιλέματα;