Ο ουρανός την εβδομάδα 17 - 23 Οκτωβρίου
Ο ουρανός την εβδομάδα 17 - 23 Οκτωβρίου
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου
Λίγο πριν την ανατολή του Ηλίου, κοιτάζοντας στα νοτιοανατολικά, θα δείτε την Σελήνη στον αστερισμό των Διδύμων. Οι Δίδυμοι μοιάζουν με δύο ανθρώπους που κρατιούνται χέρι-χέρι. Είναι οι Διόσκουροι σύμφωνα με την μυθολογία. Η Σελήνη θα βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα τους. Στα κεφάλια των Διδύμων βρίσκονται τα άστρα, Κάστωρ και Πολυδεύκης. Αν και ο Κάστωρ ονομάζεται α των Διδύμων, ο Πολυδεύκης είναι ο πιο λαμπρός του αστερισμού. Είναι 1.5 φορές λαμπρότερος από τον Κάστωρ, ο οποίος ωστόσο αποτελεί, ένα εξαπλό αστρικό σύστημα. Έξι αστέρια δηλαδή που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το κέντρο μάζας τους. Ο Πολυδεύκης είναι ένας κίτρινος-πορτοκαλί γίγαντας αστέρας.
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου
Τις πρώτες πρωινές ώρες, δείτε πως η Σελήνη σήμερα έχει εμφανιστεί πιο ανατολικά σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Πλέον βρίσκεται δίπλα στους Διδύμους. Μπορείτε επίσης να αντιληφθείτε την κίνηση της στον ουράνιο θόλο, συγκρίνοντας την θέση της σε σχέση με τον πλανήτη Άρη, που βρίσκεται ακόμα ανάμεσα στα κέρατα του Αστερισμού του Ταύρου. Τα δύο σώματα βρίσκονταν μαζί εκεί, στις 14 Οκτωβρίου.
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου
Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η Σελήνη ανατέλλει αργά κατά την διάρκεια της νύχτας, καθώς και το ότι πλέον η λαμπρότητα της είναι περίπου στο 30% του μέγιστου, είναι ευκαιρία να παρατηρήσουμε και πιο αμυδρά αντικείμενα. Στα βορειοανατολικά από νωρίς μπορούμε να εντοπίσουμε την Κασσιόπη. Χρησιμοποιώντας ως βέλος το πάνω μισό της, μπορούμε να οδηγηθούμε περίπου στον γαλαξία της Ανδρομέδας. Πρόκειται για το μακρινότερο αντικείμενο που μπορούμε να παρατηρήσουμε με γυμνό μάτι. Για να γίνει αυτό όμως θα χρειαστούν ιδανικές συνθήκες. Πρέπει η παρατήρηση να γίνει σε περιοχή μακριά από τα φώτα της πόλης, και με όσο το δυνατόν καλύτερες ατμοσφαιρικές συνθήκες. Σε διαφορετική περίπτωση, ένα ζευγάρι κιάλια, ή ένα τηλεσκόπιο θα βοηθήσουν την παρατήρηση. Αν τα καταφέρετε, θα έχετε παρατηρήσει φωτόνια που ταξίδεψαν λίγο παραπάνω από 2.5 εκατομμύρια χρόνια για να φθάσουν ως τα μάτια σας!
Πέμπτη 20 - Παρασκευή 21 Οκτωβρίου
Στην πραγματικότητα οι Ωριωνίδες, η βροχή διαττόντων που φαίνεται να ξεκινούν από τον αστερισμό του Ωρίωνα, έχουν αρχίσει να φαίνονται από τις 2 Οκτωβρίου και θα φαίνονται μέχρι τις 7 Νοεμβρίου. Το μέγιστο τους όμως θα είναι στις 20-21 Οκτωβρίου, με περίπου 15 διάττοντες ανά ώρα, υπό ιδανικές συνθήκες. Για να τις παρατηρήσουμε θα πρέπει να περιμένουμε να ανατείλει ο Ωρίωνας, περίπου μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Τα συγκεκριμένα αντικείμενα που θα δείτε να αφήνουν εντυπωσιακές ουρές στον ουρανό, είναι υλικά που αφήνει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Η Γη διέρχεται από την περιοχή που ο κομήτης είχε ήδη περάσει και έτσι κόκκοι σκόνης από τον κομήτη μπαίνουν μέσα στην ατμόσφαιρα της. Λόγω τριβής αναφλέγονται και παρατηρούνται ως "πεφταστέρια"!
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου
Περίπου στις 22:00 το βράδυ, βρείτε τον λαμπερό Βέγα, στον αστερισμό της Λύρας. Στο ίδιο ύψος και λίγο πιο αριστερά, βρίσκεται ο πολύ μικρός αστερισμός του Βέλους. Στην περιοχή αυτή του ουρανού, πριν λίγες ημέρες ανιχνεύθηκε η πιο λαμπρή έκλαμψη ακτινών-γ που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα!
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!