Ο ουρανός την εβδομάδα 10 - 16 Οκτωβρίου
Ο ουρανός την εβδομάδα 10 - 16 Οκτωβρίου
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου
Καθώς έχουμε μπει στον φθινοπωρινό ουρανό, λίγο μετά την δύση του Ηλίου, μπορούμε να δούμε την Κασσιόπη να βρίσκεται περίπου στην μέση της απόστασης από τον ορίζοντα μέχρι το ζενίθ. Ταυτόχρονα, κοιτάζοντας στα αριστερά της, μπορούμε να δούμε τον Πολικό Αστέρα στο ίδιο ύψος. Αυτή την περίοδο, όλα τα υπόλοιπα αστέρια του αστερισμού της Μικρής Άρκτου βρίσκονται στα αριστερά του Πολικού εκείνη την ώρα.
Μετά τον Πολικό Αστέρα, το δεύτερο λαμπρότερο άστρο της Μικρής Άρκτου είναι ο Κοτσάμπ. Πρόκειται για έναν πορτοκαλί γίγαντα αστέρα, περίπου 130 έτη φωτός από την Γη. Το όνομα του πιθανότατα προέρχεται από την αραβική λέξη "al-kawkab" που σημαίνει "αστέρι".
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου
Δεν είναι μια από τις κύριες βροχές διαττόντων, αλλά αυτή την ημέρα θα βρίσκονται στο μέγιστο τους. Το όνομα τους είναι δ-Ηνιοχίδες και δεν αναμένεται να φανούν περισσότερες από μία την ώρα. Στον ουρανό θα φαίνονται να προέρχονται από το αστερισμό του Ηνιόχου. Όπως και στον ουρανό της προηγούμενης εβδομάδας, θα εντοπίσετε, τον Ηνίοχο με το λαμπρότερο αστέρι του, την Αίγα, μετά τις 22:00, χαμηλά στον ορίζοντα, κάτω από την Κασσιόπη.
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου
Κοιτάζοντας προς τα ανατολικά στις 22:00, θα δείτε την Σελήνη. Κοντά της, στα αριστερά, θα δείτε τις Πλειάδες. Περίπου στην ίδια απόσταση, αλλά δεξιά και λίγο πάνω θα βρίσκεται ο πλανήτης Ουρανός. Σχετικά δύσκολος στόχος για κιάλια ή μικρό τηλεσκόπιο. Θα τον αναγνωρίσετε από το γαλάζιο-γκρι χρώμα του.
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου
Η Σελήνη ανατέλλει στις 22:00. Θα χρειαστούν περίπου μιάμιση με δυο ώρες αναμονή για να συνειδητοποιήσουμε ότι κοντά της φαίνεται και πλανήτης Άρης. Τα δύο αντικείμενα θα βρίσκονται ανάμεσα στα κέρατα του Ταύρου. Στο σημείο που ενώνονται τα κέρατα του αστερισμού, βρίσκεται το ανοιχτό αστρικό σμήνος των Υάδων. Αν και δεν είναι μέλος των Υάδων, το λαμπρότερο άστρο στην συγκεκριμένη περιοχή του ουρανού, και λαμπρότερο του αστερισμού του Ταύρου, είναι ο Αλντεμπαράν. Θα τον ακούσετε και με την ελληνική ονομασία, Λαμπαδίας.
Σάββατο, 15 Οκτωβρίου
Πλέον είμαστε στα μέσα Οκτώβρη. Νωρίς το βράδυ ο Κύκνος έχει πάρει την θέση της Λύρας στο ζενίθ. Στο κεφάλι του Κύκνου θα βρείτε τον Αλμπιρέο. Αποτελείται από δύο αστέρια, αλλά αν και θεωρείται αστρικό ζεύγος, το πιθανότερο είναι πως τα δύο αντικείμενα δεν είναι βαρυτικά δεμένα μεταξύ τους. Αν ήταν βαρυτικά δεμένα, θα χρειαζόταν 75 χιλιάδες χρόνια για να ολοκληρώσουν μια περιφορά το ένα γύρω από το άλλο!
Ο Αλμπιρέο ωστόσο δεν παύει να είναι ένας ωραίος στόχος για παρατήρηση ακόμα και με μικρό τηλεσκόπιο. Λόγω της μεγάλης διαφοράς στην θερμοκρασία των δύο αστεριών, έντονη είναι και η χρωματική τους διαφορά, με το ένα να είναι μπλε και το άλλο κιτρινωπό.
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!