Ο ουρανός την εβδομάδα 14-20 Νοεμβρίου 2022
Ο ουρανός την εβδομάδα 14-20 Νοεμβρίου 2022
Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου
Ο αστερισμός της Λύρας με το λαμπρότερο του αστέρι, τον Βέγα δεσπώζουν στον νοτιο-νοτιοδυτικό ουρανό, νωρίς το βράδυ αυτή την εποχή. Ο Βέγας είναι από τους καλύτερα μελετημένους αστέρες μετά τον Ήλιο μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε παρατηρήσεις στα υπέρυθρα μήκη κύματος έχει ανακαλυφθεί ένας δίσκος σκόνης να τον περιβάλλει. Μάλιστα ο δίσκος αυτός φαίνεται κατά μέτωπο (σαν να βλέπεις έναν δίσκο από πάνω δηλαδή). Η διάμετρος του δίσκου είναι 815 Αστρονομικές Μονάδες, 815 φορές η μέση απόσταση Γης-Ηλίου δηλαδή.
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου
Ο Βέγας βρίσκεται σε απόσταση 25 ετών φωτός από την Γη, και είναι ο δεύτερος φωτεινότερος αστέρας στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου. Σήμερα όμως νωρίς το βράδυ, ιδανικά στις 19:00, στρέφουμε την προσοχή μας προς τα νοτιοανατολικά. Το πιο λαμπρό αντικείμενο που θα δείτε εκεί είναι ο πλανήτης Δίας. Περίπου τρεις παλάμες κάτω-δεξιά, στον Νότιο Ιχθύ, βρίσκεται ο Φορμαλώ. Ο Φορμαλώ φαίνεται να είναι τρεις φορές πιο αμυδρός από τον Βέγα. Αν και πρόκειται για σπάνια περίπτωση, η διαφορά στις λαμπρότητες που παρατηρούμε ανάμεσα σε Βέγα και Φορμαλώ είναι και η πραγματική, μιας και τα δύο αστέρια έχουν ίδια απόσταση από την Γη!
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου - Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου
Ξεκινώντας τις παρατηρήσεις μας την Τετάρτη το βράδυ, θα δούμε την Σελήνη να ανατέλλει λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Αν αφήσουμε την ώρα να περάσει, στις πρώτες πρωινές ώρες (της Πέμπτης πια) θα μπορούμε να διακρίνουμε ότι η Σελήνη βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα. Μπορείτε να ξεχωρίσετε τον αστερισμό από τα λαμπρά αστέρια του κεφαλιού του Λέοντα που θυμίζουν ένα δρεπάνι.
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου
Το μέγιστο μιας ακόμα βροχής διαττόντων αναμένεται να παρατηρήσουμε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Αυτές θα είναι η Λεωντίδες. Αν και τις προηγούμενες χρονιές η συγκεκριμένη βροχή δεν ήταν έντονη, φέτος αναμένεται να παρατηρήσουμε ακόμα και 250 με 300 μετέωρα ανά ώρα!
Οι Λεωντίδες παράγονται από την διεύλευση της Γης μέσα από την ουρά σωματιδίων του κομήτη 55P/Τempel-Tuttle. Πρόκειται για έναν κομήτη που χρειάζεται 33 χρόνια για να ολοκληρώσει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Οι Λεωντίδες κάθε χρόνο φαίνονται από τις 14 έως τις 21 Νοεμβρίου, με το μέγιστο τους να είναι στις 17-18 του μήνα.
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου
Πλησιάζοντας προς τον χειμερινό ουρανό, ήδη στις 21:00, στα νοτιοανατολικά, έχει ανατείλει ο εντυπωσιακός αστερισμός του Ωρίωνα, με τα χαρακτηριστικά τρία αστέρια της ζώνης του. Λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού είναι ο Μπετελγκέζ. Ωστόσο το πιο λαμπρό αντικείμενο στην περιοχή είναι ο πλανήτης Άρης, τον οποίο βρίσκουμε πάνω και αριστερά. Ακριβώς πάνω από τον Ωρίωνα και λίγο πιο δεξιά, μπορείτε να βρείτε τον Αλντεμπαράν ο οποίος μοιράζεται την συγκεκριμένη περιοχή του ουρανού με το αστρικό σμήνος Υάδες, ενώ ακόμα πιο πάνω βρίσκεται ένα ακόμα αστρικό σμήνος, αυτό των Πλειάδων.
Κυριακή, 20 Νοεμβρίου
Θα χρειαστεί να περιμένουμε δύο ώρες μετά την ανατολή του Ωρίωνα, για να ανατείλει ακριβώς από κάτω του και ο Σείριος. Το πιο λαμπρό αστέρι του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός είναι και το λαμπρότερο σε ολόκληρο τον νυχτερινό ουρανό. Άλλωστε το όνομα του σημαίνει "φωτεινός". Θα χρειαστεί να περάσει ένας μήνας για να ανατείλει ο Σείριος την ίδια ώρα που ανατέλλει τώρα ο Ωρίωνας.
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!