Ο ουρανός την εβδομάδα 24 - 30 Οκτωβρίου
Ο ουρανός την εβδομάδα 24 - 30 Οκτωβρίου
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου
Λίγα λεπτά πριν την ανατολή του Ηλίου, κοιτάζοντας στα ανατολικά, θα δείτε την Σελήνη να βρίσκεται πολύ κοντά με τον πλανήτη Ερμή. Ο δορυφόρος μας θα βρίσκεται μια ανάσα πριν την Νέα Σελήνη. Η εικόνα θα είναι εντυπωσιακή, αλλά θα διαρκέσει πολύ λίγα λεπτά. Για να παρατηρήσετε τα δύο αντικείμενα, τα οποία θα βρίσκονται στον αστερισμό της Παρθένου, θα πρέπει να έχετε καλή ορατότητα χαμηλά στον ορίζοντα.
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου
Το εντυπωσιακότερο φαινόμενο αυτής της εβδομάδας θα είναι μία έκλειψη ηλίου. Από την Ελλάδα ωστόσο θα είναι μερικώς ορατή καθώς ο σεληνιακός δίσκος θα κρύψει τον ηλιακό κατά περίπου 20-30%. Το αστρονομικό γεγονός θα ξεκινήσει στις 12:36, θα κορυφωθεί στις 13:43 και θα λήξει στις 14:51. Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό θα είναι μεγαλύτερο στις ανατολικότερες περιοχές της Ελλάδας.
Για να παρατηρηθεί μια έκλειψη Ηλίου δεν είναι απαραίτητη η χρήση τηλεσκοπίου, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται ειδικό φίλτρο. Ποτέ δεν πρέπει να παρατηρούμε τον Ήλιο με γυμνό μάτι, αλλά ούτε με γυαλιά ηλίου!
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου
Δείτε στις 22:00 τον λαμπερό πλανήτη Δία να ξεχωρίζει στα νότια-νοτιοανατολικά. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχει βουτήξει στον ωκεανό, μιας και βρίσκεται ανάμεσα στους αστερισμούς των Ιχθύων, του Υδροχόου, και του Κήτους, που κατά την μυθολογία ήταν ένα θαλάσσιο τέρας του Ποσειδώνα.
Ο "β του Κήτους", δηλαδή το δεύτερο λαμπρότερο αστέρι του αστερισμού, ονομάζεται Ντένεμπ του Κήτους, ή και Ντιφντά, που στα αραβικά σημαίνει το αστέρι του βατράχου. Ανάμεσα στον Δία και τον Ντιφντά, βρίσκεται το άστρο "ι του Κήτους".
Κοιτάζοντας δεξιά από τον Ντιφντά, το πρώτο λαμπρό αστέρι που θα συναντήσετε είναι ο Φομαλώ, που βρίσκεται στο στόμα του Νοτίου Ιχθύος. Άλλωστε, και στα αραβικά, η φράση "Ar fum al-hawt" σημαίνει "το στόμα του ψαριού". Αξίζει να θυμόμαστε τον Φομαλώ, καθώς εκεί βρίσκεται ο εξωπλανήτης Φομαλώ b, που είναι το πρώτο σώμα γύρω από άλλο άστρο, του οποίου εικόνα λήφθηκε στο ορατό φως.
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου
Αυτή είναι η στιγμή μέσα στο έτος, όπου η Μεγάλη Άρκτος, στις 22:00, βρίσκεται χαμηλότερα στον ορίζοντα. Μεγάλο μέρος του αστερισμού μάλιστα βρίσκεται και κάτω από αυτόν.
Η Σελήνη επιστρέφει στον νυχτερινό ουρανό και είναι ορατή για λίγα λεπτά, στα δυτικά, μετά την δύση του Ηλίου, καθώς σύντομα κι αυτή τον ακολουθεί κάτω από τον ορίζοντα.
Σάββατο, 29 Οκτωβρίου
Στις 21:00, μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε στα βορειοανατολικά την Κασσιόπη. Με κιάλια ή τηλεσκόπιο, ξεκινώντας από το τελευταίο-κάτω αστέρι της και κατευθυνόμενοι προς τα δεξιά και λίγο κάτω, μπορείτε να εντοπίσετε το Διπλό Αστρικό Σμήνος στον Περσέα. Πρόκεται για δύο ανοιχτά αστρικά σμήνη, τα NGC 869 και NGC 884, γνωστά και ως h και χ του Περσέα. Είναι κοντινά μεταξύ τους και απέχουν από εμάς 7500 έτη φωτός. Υπό καλές συνθήκες, τα σμήνη φαίνονται και με γυμνό μάτι, ενώ ο Ίππαρχος ήταν ο πρώτος που τα ανέφερε, το 130 π.Χ.
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!