Ο ουρανός την εβδομάδα 31 Οκτωβρίου - 6 Νοεμβρίου 2022
Καθώς υποδεχόμαστε τον τελευταίο μήνα του Φθινοπώρου, έχουμε πια εισέλθει στην χειμερινή ώρα. Έτσι, πλέον οι παρατηρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν μία ώρα νωρίτερα!
Ο ουρανός την εβδομάδα 31 Οκτωβρίου - 6 Νοεμβρίου 2022
Καθώς υποδεχόμαστε τον τελευταίο μήνα του Φθινοπώρου, έχουμε πια εισέλθει στην χειμερινή ώρα. Έτσι, πλέον οι παρατηρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν μία ώρα νωρίτερα!
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου
Η Σελήνη βρίσκεται στο πρώτο τέταρτο και είναι ήδη ορατή από νωρίς το απόγευμα. Θα δύσει περίπου ένα τέταρτο πριν τις 11. Εκείνη την ώρα μπορείτε να δείτε στα νοτιοδυτικά τον Κρόνο χαμηλά στον ορίζοντα, και λίγο πιο νότια και ψηλά, τον Δία.
Τρίτη, 01 Νοεμβρίου
Παρατηρήστε την αλλαγή της θέσης της Σελήνης από νύχτα σε νύχτα. Μία μέρα πριν, είχε δύσει αρκετά νωρίτερα από τον Κρόνο. Πλέον όμως τα δύο αντικείμενα βρίσκονται πολύ κοντά στον ουρανό, στον αστερισμό του Αιγόκερω.
Αν συνεχίσουμε στο ίδιο ύψος περίπου με την Σελήνη και προς τα αριστερά, το λαμπρό αστέρι που θα συναντήσουμε είναι ο Φορμαλώ, το στόμα του ψαριού. Αξίζει να θυμηθούμε, ότι το συγκεκριμένο ψάρι δεν είναι Ιχθύς, αλλά Νότιος Ιχθύς!
Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου
Η Σελήνη εμφανίζεται πλέον πιο αριστερά από τον Κρόνο, κατευθυνόμενη για να συναντήσει τον Δία! Πριν γίνει όμως η "συνάντηση" των δύο αντικειμένων, την οποία ονομάζουμε σύνοδο, αν κάποιος ασχολείται με αστροφωτογραφία, αξίζει να φωτογραφήσει τον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος. Πάνω του θα προβάλλουν τις σκιές τους, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Γανυμήδης, αλλά και η Ευρώπη.
Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου
Σύνοδος Δία-Σελήνης. Τα δύο αντικείμενα θα φαίνονται κοντά μεταξύ τους, ανάμεσα στους αστερισμούς των Ιχθύων, του Υδροχόου και του Κήτους. Λίγο πριν τις 21:30 θα τα εντοπίσετε ακριβώς στον Νότο. Η σύνοδος όμως θα είναι ορατή από νωρίς το βράδυ, μετά το ηλιοβασίλεμα.
Σάββατο 05 - Κυριακή 06 Νοεμβρίου
Μιας και όλη την εβδομάδα κοιτούσαμε προς τα νοτιοδυτικά, το σαββατοκύριακο θα το αφιερώσουμε στα βορειοδυτικά! Από τις 21:00 και μετά μπορούμε εύκολα να ψάξουμε τον Άρη. Βρίσκεται ανάμεσα στα κέρατα του Ταύρου, όπως τον είχαμε παρατηρήσει και τις προηγούμενες εβδομάδες. Λίγο πάνω και αριστερά βρίσκεται η Αίγα, το λαμπρό αστέρι του Ηνιόχου. Αναγνωρίστε την από το χαρακτηριστικό κιτρινωπό χρώμα της.
Πάνω από τον Ηνίοχο βρίσκεται ο Περσέας. Το λαμπρότερο αστέρι του Περσέα, είναι ο Μιρφάκ. Αξίζει να τον παρατηρήσει κανείς με κιάλια. Ο αστέρας αυτός ανοίκει στο ανοιχτό αστρικό Σμήνος α Περσέα. Το σμήνος αποτελείται από πολλά νεαρά μπλέ άστρα και βρίσκεται σε απόσταση 570 ετών φωτός από την Γη.
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!