Ο ουρανός την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου - 04 Δεκεμβρίου 2022
Ο ουρανός την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου - 04 Δεκεμβρίου 2022
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου
Ο φυσικός μας δορυφόρος πέρασε από την φάση της Νέας Σελήνης και συνεχώς αυξάνει την λαμπρότητα του μέχρι την Πανσέληνο της επόμενης εβδομάδας.
Σήμερα, αργά το απόγευμα, ο Αύξων Μηνίσκος της Σελήνης, στο 30% περίπου της λαμπρότητας της, κάνει την εμφάνιση του στα Νότια. Όταν ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός, θα είναι εύκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι κοντά της βρίσκεται ο πλανήτης Κρόνος. Και τα δύο αντικείμενα είναι στον αστερισμό του Αιγόκερω.
Μετά τις 21:30, όταν η Σελήνη θα δύει, ακριβώς στην αντίθετη πλευρά του ορίζοντα, ο Ωρίωνας θα έχει ήδη ανατείλει ολόκληρος. Στα αριστερά του θα βρίσκεται ο αστερισμός των Διδύμων. Προσέξτε τους καθώς είναι σε οριζόντια θέση. Στο αριστερό μέρος του αστερισμού, βρίσκονται τα άστρα που αντιστοιχούν στα κεφάλια του αστερισμού, ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης. Μπορείτε να διακρίνετε τα διαφορετικά χρώματα των δύο αστεριών;
Τρίτη, 29 - Τετάρτη 30 Νοεμβρίου
Την Τρίτη, αφού έχει δύσει ο Ήλιος, η Σελήνη πλέον φαίνεται στα αριστερά (και λίγο κάτω) του Κρόνου.
Ας στρέψουμε την προσοχή μας όμως, σήμερα, στα βόρειο-ανατολικά. Εκεί βρίσκεται η Κασσιόπη, που μοιάζει σαν ένα ανεστραμμένο σίγμα κεφαλαίο. Σε περίπου τρεις ώρες θα έχει περιστραφεί και θα φαίνεται πλέον σαν το γράμμα "Μ". Αντίστοιχα, αν την κοιτάξουμε λίγο πριν την ανατολή Ηλίου της Τετάρτης, θα μοιάζει με το γράμμα "W". Αυτή η κίνηση δεν είναι λόγω αλλαγής θέσεων των ίδιων των άστρων της Κασσιόπης, αλλά λόγω περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονα της. Εξάλλου τα άστρα της Κασσιόπης δεν είναι βαρυτικά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Απλά έχει τύχει και προβάλλονται έτσι στον ουρανό, δημιουργώντας τον συγκεκριμένο αστερισμό.
Αξίζει να σημειώσουμε πως στις 30 Νοεμβρίου ο πλανήτης Άρης θα βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση του από την Γη (81 εκατομμύρια χιλιόμετρα). Όπως και τις προηγούμενες εβδομάδες, θα τον βρείτε εύκολα ανάμεσα στα κέρατα του αστερισμού του Ταύρου.
Πέμπτη, 01 - Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου
Αλλάζουμε μήνα και η Σελήνη αλλάζει σύντροφο. Την Πέμπτη και την Παρασκευή βρίσκεται κοντά στον πλανήτη Δία. Τα δύο αντικείμενα βρίσκονται κάτω από τον αστερισμό των Ιχθύων.
Είναι αρκετά εντυπωσιακό να παρατηρήσετε πόσο γρήγορα αλλάζει θέση η Σελήνη, τόσο στον ουρανό, όσο και σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αστρονομικά αντικείμενα. Αν ξεκινήσουμε την παρατήρηση νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, η Σελήνη θα βρίσκεται δεξιά του Δία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, και στη 01:15 της Παρασκευής, λίγο πριν δύσουν τα δύο αντικείμενα, η Σελήνη θα βρίσκεται στα αριστερά του Δία!
Σάββατο 03 - Κυριακή 04 Δεκεμβρίου
Καθώς η Σελήνη απομακρύνεται από τον Δία, θα στρέψουμε το βλέμμα μας λίγο πάνω και δεξιά από τον πλανήτη. Εκεί μπορούμε να διακρίνουμε τέσσερα αστέρια να σχηματίζουν ένα μεγάλο τετράγωνο. Είναι ο αστερισμός του Πηγάσου. Οι Άραβες ονόμαζαν τον αστερισμό "Al Dalw", που σημαίνει "Δοχείο Νερού". Αργότερα όμως επηρεασμένοι από την αρχαιοελληνική ονομασία του, την οποία συγκεκριμένα πρώτος έδωσε ο Ερατοσθένης, άλλαξαν το όνομα σε "Al Faras al Thani", που σημαίνει "Tο δεύτερο άλογο".
Στον αστερισμό του Πηγάσου ανακαλύφθηκε ο πρώτος εξωπλανήτης, το 1995. Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον αστέρα 51 Πηγάσου. Για αυτή την ανακάλυψη πήραν το Νόμπελ φυσικής του 2019 οι Μίσελ Μαγιόρ και Ντιντιέ Κελόζ.
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!