Γαλαξιακό κέντρο
Γαλαξιακό κέντρο
Γνωρίζουμε ότι στα κέντρα όλων των μεγάλων γαλαξιών υπάρχει μια τεράστια μαύρη τρύπα. Η επιβεβαίωση της ύπαρξης της μαύρης τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας όμως δεν ήταν κάτι τόσο εύκολο. Χρειάστηκαν πολυετείς παρατηρήσεις, ισχυρών τηλεσκοπίων, όπως το Keck στην Χαβάη.
- Τι παρατήρησε όμως το Keck, αφού η ίδια η μαύρη τρύπα δεν μπορεί να παρατηρηθεί;
Αυτό που κατέγραψε, είναι τα αστέρια που βρίσκονται κοντά στο Γαλαξιακό κέντρο και υπολόγισε τις τροχιές τους. Σε βάθος δεκαετίας λοιπόν, φάνηκε ότι τα αστέρια αυτά περιφέρονται γύρω από ένα σημείο, το οποίο δεν εκπέμπει φως. Βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αυτό δηλαδή. Στο σημείο γύρω από το οποίο κινούνται λοιπόν, βρίσκεται η μαύρη τρύπα. Από τις τροχιές δεν είχαμε μόνο την πρώτη έμμεση απόδειξη της ύπαρξης της μαύρης τρύπας, αλλά και τον πρώτο υπολογισμό της μάζας της!
Μιας και στον ουρανό πρέπει να παρατηρήσουμε στον αστερισμό του Τοξότη για να εντοπίσουμε το Γαλαξιακό κέντρο, η μαύρη τρύπα που βρίσκεται εκεί, ονομάζεται Τοξότης Α* (Sagitarius A*).
Η τελευταία επιβεβαίωση της ύπαρξης της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας ήλθε από το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων. Μία συστοιχία 10 τηλεσκοπίων που αντιστοιχούν σε ένα ραδιοτηλεσκόπιο με το μέγεθος της Γης. Αυτό το τηλεσκόπιο λοιπόν έχει τόσο μεγάλη διακριτική ικανότητα που κατάφερε να απεικονίσει το πορτρέτο του Τοξότη Α*.
© EHT Collaboration
Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα, δεν είναι η ίδια η μαύρη τρύπα, αλλά το υλικό που βρίσκεται σε τροχιά γύρω της. Λόγω της τεράστιας βαρυτικής έλξης που δέχεται από αυτήν, το αέριο θερμαίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και εκπέμπει φως.
Δείτε περισσότερα για το πορταίτο της μαύρης τρύπας στο αντίστοιχο άρθρο:
Οι θέσεις των τηλεσκοπίων της συστοιχίας που αποτελεί το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων