Ελλειπτικοί γαλαξίες
Ελλειπτικοί γαλαξίες
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γαλαξιών. Ο καθένας ξεχωρίζει ανάλογα με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του. Οι σπειροειδείς γαλαξίες είναι γνωστοί για τις εντυπωσιακές τους σπείρες. Κατά κύριο λόγο είναι πιο νέοι ηλικιακά γαλαξίες που φιλοξενούν περιοχές στις οποίες σχηματίζονται καινούργια αστέρια.
Πιο απλοί σχηματικά και πολύ μεγαλύτεροι (τόσο ηλικιακά, όσο και σε μάζα και μέγεθος, συνήθως) είναι οι ελλειπτικοί γαλαξίες. Πιστεύεται ότι το τεράστιο μέγεθος των ελλειπτικών γαλαξιών οφείλεται στις συγχωνεύσεις τους με άλλους γαλαξίες, καθώς και με μικρότερους δορυφόρους-γαλαξίες τους οποίους απορροφούν.
© ESA/Hubble & NASA, Judy Schmidt and J. Blakeslee. (Dominion Astrophysical Observatory).
Ο ελλειπτικός γαλαξίας της εικόνας, ονομάζεται IC 2006 και βρίσκεται στον αστερισμό του Ηριδανού (στο Νότιο Ημισφαίριο). Ανακαλύφθηκε από τον Αμερικανό αστρονόμο Lewis A. Swift το 1897. Η απόσταση του από την Γη υπολογίζεται ότι είναι 60 με 70 εκατομμύρια έτη φωτός και η διαμετρός του είναι 35 χιλιάδες έτη φωτός (είναι από τους μικρούς ελλειπτικούς γαλαξίες). Η ηλικία του είναι περίπου 8.1 δισεκατομμύρια χρόνια.
Στην εικόνα φαίνεται το σφαιρωτό (ή πιο σωστά ελλειψοειδές) σχήμα του, πράγμα που σημαίνει ότι η δραστηριότητα σχηματισμού αστεριών είναι ελάχιστη σε αυτό το σημείο της ζωής του. Ουσιαστικά, αυτό είναι ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό των ελλειπτικών γαλαξιών. Η έλλειψη σπειρών δείχνει ότι δεν υπάρχουν περιοχές με αρκετά μεγάλη πυκνότητα αερίου και σκόνης για να οδηγήσουν στην γέννηση νέων αστεριών. Γενικά, σε ένα σημείο στο χρόνο, όταν ένας γαλαξίας έχει εξαντλήσει το αέριο και την σκόνη που χρησιμοποιούνται στην δημιουργία αστεριών, ο ρυθμός παραγωγής τους μειώνεται πολύ σημαντικά. Αυτή η διαδικασία φαίνεται να ξεκινά από μέσα προς τα έξω, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα. Έτσι σήμερα, στον IC 2006, νέα αστέρια εξακολουθούν να δημιουργούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, στα εξωτερικά στρώματα του μόνο.