Η Συγχώνευση με τον γαλαξία της Ανδρομέδας
Η Συγχώνευση με τον γαλαξία της Ανδρομέδας
Ο Γαλαξίας μας, μαζί με την Ανδρομέδα και αυτόν του Τριγώνου, αποτελούν τα τρία μεγαλύτερα μέλη της γαλαξιακής μας γειτονίας. Οι δύο γείτονες του Γαλαξία μας βρίσκονται μερικά εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Απόσταση “αστρονομική” σε σχέση με τις αποστάσεις που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή. Ωστόσο, οι αποστάσεις αυτές δεν είναι αρκετά μεγάλες ώστε ο ένας γαλαξίας να μην “αισθάνεται” την βαρύτητα του άλλου.
Έτσι, μιας και οι βαρυτικές δυνάμεις είναι ελκτικές, η συγχώνευση είναι αναπόφευκτη. Αφού λοιπόν μπορούμε να υπολογίσουμε την μάζα των συγκεκριμένων γαλαξιών, μπορούμε να υπολογίσουμε και την βαρύτητα που ασκεί ο ένας στον άλλον. Συνεπώς, σύμφωνα με υπολογισμούς, ο Γαλαξίας μας και ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας, πρόκειται να “συγκρουστούν” σε περίπου 3.8 δισεκατομμύρια χρόνια.
Επειδή όμως οι γαλαξίες είναι πολύπλοκα σώματα και το σύστημα δεν είναι τόσο απλό, η εξέλιξη της σύγκρουσης επίσης δεν είναι τόσο εύκολο να προβλεφθεί. Έτσι οι προσομοιώσεις είναι απαραίτητες. Είναι αδύνατον να περιμένουμε μέχρι να συμβεί η σύγκρουση για να δούμε τι θα γίνει τελικα! Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται μία προσομοίωση της σύγκρουσης των δύο γαλαξιών (Milky Way + Andromeda -> Milkomeda ?! ).
Σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να περιμένουν οι περισσότεροι, η σύγκρουση αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη σύγκρουση. Μπορεί στους γαλαξίες να φαίνεται ότι η ύλη είναι πυκνή, παρολαυτά, το μέγεθος τους είναι τόσο μεγάλο που στο εσωτερικό τους έχουν τόσο μεγάλα κενά που στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά απίθανο να συγκρουστούν άμεσα μεταξύ τους αντικείμενα όπως αστέρια ή πλανήτες. Αντιθέτως, αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι μια βίαιη βαρυτική αλληλεπίδραση, η οποία θα οδηγήσει στην τελική συγχώνευση τους σε έναν μεγαλύτερο ελλειπτικό γαλαξία.
Στην προσομοίωση επίσης φαίνεται και ο μικρότερος Γαλαξίας του Τριγώνου, ο οπόιος μέχρι και το τέλος του βίντεο συμμετέχει στην χορογραφία, περιφερόμενος γύρω από τους δύο άλλους. Η όλη διαδικασία της συγχώνευσης αναμένεται να διαρκέσει 8.2 δισεκατομμύρια χρόνια και κάθε δευτερόλεπτο του βίντεο αντιστοιχεί σε 105 εκατομμύρια χρόνια.